Dit zijn in Vaduz de bezienswaardigheden waar je niet omheen kunt

Kan een Europese hoofdstad die slechts 5000 inwoners telt een reiziger iets bijzonders bieden? Veel vakantiegangers overwegen een bezoek aan Vaduz, de Liechtensteinse hoofdstad, nauwelijks. Echter is dat geheel onterecht. Wie geïnteresseerd is in cultuur, historie en kunst vindt in Vaduz genoeg bezienswaardigheden. En dat deze in Europa geen of nauwelijks naamsbekendheid hebben, maakt een bezoek eraan alleen nog maar interessanter. Wij zetten de hoogtepunten van de Liechtensteinse hoofdstad voor je op een rijtje.

Schloss Vaduz

Schloss Vaduz is de woning van de Koninklijke Familie en hét symbool van het vorstendom Liechtenstein. Wanneer je door het centrum van het stadje loopt, zie je het kasteel erboven op de heuvels liggen. Omdat het door de huidige Liechtensteinse prins wordt bewoond, kun je deze nummer één van in Vaduz aanwezige bezienswaardigheden niet bezoeken, maar je kunt er wel naartoe lopen. Langs het wandelpad staan diverse informatieborden die informatie over de geschiedenis van de hoofdstad geven. Vanaf het centrum duurt de wandeling een kwartiertje. Boven aangekomen kun je vervolgens ook andere wandelroutes volgen.

De Pfarrkirche

De Pfarrkirche is een kerk die in 1997 tot kathedraal werd benoemd. Voor die tijd behoorde het tot een Zwitsers bisdom. Het neogotische gebouw ligt aan het voetgangersgebied van de Liechtensteinse hoofdstad en werd daar in 1874 gebouwd. Op diezelfde plek stonden in de Middeleeuwen belangrijke gebouwen. De Pfarrkirche wordt ook wel St. Florin Kathedraal genoemd, naar patroonheilige Florinus die in de negende eeuw in de regio Vinschgau leefde nadat hij van een pelgrimsreis uit Rome was teruggekomen. Florinus was de zoon van een Angelsaksische vader en een joodse moeder, die zich beiden tot het christendom hadden bekeerd.

Het stadhuis van Vaduz

Ook het stadhuis van Vaduz behoort tot de bezienswaardigheden van de hoofdstad. Het pand, dat in 1932 naar een ontwerp van Franz Roeckie werd gebouwd, huisvestte eerder een bank en werd in de jaren tachtig volledig gerenoveerd. Als je goed naar het gebouw kijkt, merk je enkele bijzondere details op. Zo is op het balkonfresco paus St. Urbanus afgebeeld, de beschermheilige van de wijnboeren. Aan de zijkanten zie je maiskolven en korenaren. Het stadswapen boven de ingang werd in 1978 ter ere van het prinselijk jubileum aan Vaduz geschonken.

Het Liechtersteiner Landesmuseum

Van de vele musea die in de Liechtensteinse hoofdstad aanwezig zijn, is het Liechtersteiner Landesmuseum, ook wel bekend als het Nationaal Museum, dé aanrader. Het pand stamt al uit de vijftiende eeuw en diende vroeger onder andere als prinselijke taverne, douanepand en regeringsgebouw. Van 1998 tot 2008 werd het pand geheel gerenoveerd. In het Liechtensteiner Landesmuseum ontdek je alles over de historie, cultuur, natuur en landschappen van het land. Het museum is over in totaal 3 gebouwen en 42 expositieruimtes verdeeld. Het Postmuseum is overigens ook onderdeel van het Liechtensteiner Landesmuseum.

Het Kunstmuseum Liechtenstein

Ben je geïnteresseerd in kunst, dan behoort het Kunstmuseum in Vaduz tot de bezienswaardigheden die je niet aan je voorbij mag laten gaan. Het museum, dat zijn deuren in 2000 opende, huisvest een ruime collectie van internationale moderne en hedendaagse kunst. Er zijn verschillende kunststromingen, waaronder futurisme en surrealisme, te bemerken. Ook de privé kunstcollectie van het Vorstendom Liechtenstein is hier te bewonderen. De werken komen vooral uit de Renaissance en de Romantiek. Daarnaast worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het gebouw zelf is overigens ook bijzonder. Het is bijna helemaal van zwarte basaltsteen vervaardigd.

Het Rode Huis

In het Mitteldorf gebied van Vaduz tref je het Rode Huis, een huis dat in 1338 werd gebouwd en zijn naam dankt aan de rode kleur die het sinds het midden van de 19e eeuw heeft. Sinds de vroege 19e eeuw is de woning in handen van de familie Rheinberger. Egon Rheinberger, een bekende schilder, beeldhouwer en architect uit Liechtenstein, besloot de woning tussen 1902 en 1905 uit te breiden. Behalve zijn typerende rode trapgevel heeft het Rode Huis ook een woontoren en een Torkelgebaüde, waar wijn wordt gemaakt. De woning is niet toegankelijk voor publiek.

Wandelen met alpaca’s op de Triesenberg

De lama’s op de Triesenberg behoren in de directe omgeving van Vaduz tot de bezienswaardigheden, maar ook tot de favoriete activiteiten onder vakantiegangers. Je kunt namelijk met de pluizige diertjes door het alpenlandschap wandelen. De kortste tochten duren twee uur, maar je kunt ook voor een meerdaagse wandeltocht kiezen. Ondertussen vertelt de gids je van alles over de dieren en het landschap. De uitzichten op het Rijndal en de Alpen zijn onvergetelijk. De autorit van Vaduz naar de Triesenberg duurt slechts iets meer dan 5 minuten.