De verrassende kunstcollectie van Kunstmuseum Liechtenstein

Dat Vaduz een stadje vol verborgen parels is, wordt eens te meer duidelijk wanneer je het Kunstmuseum Liechtenstein binnenstapt. Het museum is in het centrum van Vaduz gelegen, tussen de voetgangerszone Städtle en Äulerstrasse. De ingang ligt aan de voetgangerszone en het gebouw is rolstoelvriendelijk. In Kunstmuseum Liechtenstein bewonder je een ruime collectie hedendaagse kunst. Diverse kunststromingen, waaronder futurisme en surrealisme, maken de collectie net zo veelzijdig als verrassend. Elke donderdagavond worden er in het museum evenementen zoals films en lezingen georganiseerd.

De museumcollectie

De collectie van dit museum van internationale moderne en hedendaagse kunst stamt uit de periode van de negentiende eeuw tot heden. Vooral schilderijen uit de 20e en 21e eeuw nemen een prominente rol in. De kunstwerken worden stuk voor stuk gekenmerkt door hun hoge kwaliteit en kennen de meest uiteenlopende stijlen. Het feit dat symbolisme, futurisme, surrealisme en andere kunststromingen allemaal een plek hebben in het Kunstmuseum Liechtenstein, maakt het museum een aaneenschakeling van verrassingen. Kunstliefhebbers zouden Vaduz zonder een bezoek aan deze plek eigenlijk niet mogen verlaten.

De Hilti Art Foundation

In 2015 werd het Kunstmuseum Liechtenstein uitgebreid met de Hilti Art Foundation tentoonstelling. Deze belangrijke privécollectie van Liechtenstein bestaat uit uitzonderlijke werken op het gebied van klassiek modernisme en hedendaagse kunst. De aanwezigheid van de Hilti Art Foundation maakt een bezoek aan het museum nog memorabeler. De toevoeging is gevestigd in een lichte kubus die door een Zwitsers architectenbureau werd ontworpen. Deze staat direct naast het Kunstmuseum Liechtenstein. In allebei de musea kun je ook tijdelijke tentoonstellingen bezoeken, waaronder tentoonstellingen waarin de collectie van het vorstenhuis centraal staat.

De architectuur van het gebouw

Niet alleen is de collectie van het Kunstmuseum Liechtenstein bewonderenswaardig, ook het gebouw zelf is op zijn minst bijzonder te maken. Ook dit gebouw werd door een Zwitserse architect ontworpen. Het werd bijna in zijn geheel opgetrokken op donkere basaltsteen en heeft zo veel weg van een zwarte doos. De ingegraveerde kiezelsteentjes aan de buitenzijde van het gebouw verwijzen naar het Rijndal. Het museum telt zes expositieruimten, die allen ruim en licht zijn zodat de kunstwerken maximaal tot hun recht komen. 

Openingstijden

Ben je voornemens het Kunstmuseum Liechtenstein tijdens je verblijf in Vaduz te bezoeken? Het museum is op elke dag behalve maandag geopend. Van dinsdag tot en met zondag is het museum van 10.00 tot 17.00 geopend. Op donderdag sluit het pas om 20.00 zijn deuren. Trek gekregen van je bezoek? Bestel dan iets te eten in het museumcafé/-restaurant, dat vooral bekendstaat om zijn Japanse specialiteiten. Het restaurant is van woensdag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 23.00 en van zaterdag tot en met dinsdag tussen 09.00 en 18.00 geopend.

Toegangsprijzen

Een regulier toegangskaartje tot het Kunstmuseum Liechtenstein kost 15 Zwitserse franken. Een Zwitserse frank bedraagt op het moment van schrijven ongeveer 90 eurocent. De toegangsprijs komt zodoende omgerekend neer op €14,-. Kinderen onder de zestien jaar mogen het museum gratis bezoeken. Senioren, studenten en groepen van 10 of meer bezoekers betalen 10 Zwitserse franken per persoon. Er worden door het museum regelmatig georganiseerde rondleidingen gegeven. Individuele rondleidingen dienen een week van tevoren worden gereserveerd.