Schloss Vaduz: het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad
Wanneer je tijdens een rondreis, een vakantie in Liechtenstein of een originele citytrip in hoofdstad Vaduz verblijft, is er één hoogtepunt dat je zeker niet aan je voorbij mag laten gaan: Schloss Vaduz. Het kasteel is hét symbool van de stad en behoort tot de Koninklijke Familie. Momenteel is het kasteel het officiële verblijf van de vorst Hans Adam II, die daar al sinds 1989 woont. Het kasteel ligt op de top van de heuvel die aan het centrum van Vaduz grenst.
De historie van Schloss Vaduz
Het vermoeden bestaat dat Schloss Vaduz in de twaalfde eeuw als fort werd gebouwd en dat er pas een eeuw later woonruimten aan werden toegevoegd. De Bergfried en de oostzijde van het gebouw zijn het alleroudst. De St. Anna kapel stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen, terwijl de westelijke kant van Schloss Vaduz in de zeventiende eeuw werd uitgebouwd. Tweehonderd jaar geleden werden de nieuwste elementen aan het bouwwerk toegevoegd. Sinds 1712 is het kasteel in het bezit van de Koninklijke Familie van Liechtenstein en sinds 1938 wordt het door hen bewoond.
De wandeling naar het kasteel
Aangezien Schloss Vaduz de residentie van de Liechtensteinse vorst is, kan het niet worden bezocht. Dat neemt niet weg dat je er wel dichtbij kunt komen. Het kasteel ligt 120 meter boven de stad. Het wandelpad ernaartoe start aan het eind van de Egertastrasse. Een wandeling duurt een kwartier, maar de route kent wel enkele steile stukken. Boven kun je het slot van verschillende kanten bezichtigen en geniet je bovendien van het uitzicht op Vaduz, het Rijndal en de omringende Alpen. Wie meer wil weten over het kasteel, kan deelnemen aan een georganiseerde wandeltour.
Wandelroutes vanaf het kasteel
Kies je ervoor om zelf de wandeling naar Schloss Vaduz te maken, dan kom je over de historie van Vaduz en Liechtenstein ook veel te weten door de informatieborden te lezen die langs de wandelroute zijn geplaatst. Een wandeling naar het kasteel kun je combineren met een andere wandeltocht door de heuvels van Vaduz. Wanneer je boven aankomt, zul je zien dat er verschillende routes naar andere plekken zijn uitgezet. De wandelroutes zijn van verschillende lengtes.
Wijn drinken met de vorst van Liechtenstein tijdens Fürstenwoche
Teleurgesteld dat
je Schloss Vaduz niet kunt bezoeken? Zorg er dan voor dat je op 15 augustus in
de Liechtensteinse hoofdstad bent, wanneer daar de ‘Fürstenwoche’ wordt
gevierd. De nationale feestdag wordt gekenmerkt door indrukwekkende
vuurwerkshows, georganiseerde Alpenwandelingen, bergvuren én wijnproeverijen in
de wijnkelder van de vorst: de ‘fürstliche Hofkellerei’. Natuurlijk worden hier
alleen wijnen van de hoogste kwaliteit geschonken, passend bij deze koninklijke
omgeving. Op het terras van het bijbehorende restaurant staat ook een oude,
houten wijnpers.
Over de vorst van Liechtenstein
Zoals wel vaker geldt voor vorsten van ministaatjes, heeft ook de vorst van Liechtenstein veel macht. Zo mag hij het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven wanneer hij dat wenst. Hij mag zich zelfs boven de rechters stellen. De vorst werkt nauw samen met zijn vijf ministers en speelt een doorslaggevende rol in alle staatszaken. Ondanks dat hij in het verleden meermaals een ‘prinselijke dictator’ werd genoemd, zijn constitutionele veranderingen onwaarschijnlijk.