Geen vliegveld in Liechtenstein? Geen probleem!

Liechtenstein is een piepklein landje tussen Zwitserland en Oostenrijk dat tot voor kort meestal over het hoofd werd gezien. Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen om Liechtenstein in hun reisprogramma op te nemen en van zijn alpencultuur te proeven. Diverse kleine Europese landen en ministaatjes hebben geen eigen vliegveld. Behalve Monaco, Andorra, Vaticaanstad en San Marino is er ook geen internationaal vliegveld in Liechtenstein. Desondanks is het kleine, bergachtige landje makkelijk te bereiken.

Reizen via een Duits of Zwitsers vliegveld

Dat er geen vliegveld in Liechtenstein aanwezig is, zal je reis ernaartoe niet bemoeilijken. Om dit ministaatje bij de Alpen te bereiken, heb je de keuze uit drie verschillende vliegvelden: Flughafen St. Gallen-Altenrhein in Zwitserland, Flughafen Zürich in Zwitserland en Flughafen Friedrichshafen in Duitsland. Vanaf alle plekken rijden taxi’s, treinen en bussen naar Liechtenstein. De eerstgenoemde ligt met een afstand van 50 kilometer het dichtst bij Liechtenstein, maar er vertrekken maar weinig vluchten naar deze kleine luchthaven. Vanuit Nederland ben je aangewezen op een tussenstop in Wenen.

Van Flughafen Zürich naar je bestemming in Liechtenstein

Gemakkelijker is het om van een Nederlandse luchthaven naar het Zwitserse Zürich te vliegen. Vluchten naar deze bestemming vertrekken meerdere keren per dag. Na aankomst reis je vanaf het treinstation van Zürich naar Buchs, dat vlak bij de grens met Liechtenstein ligt. Daar neem je een bus naar hoofdstad Vaduz of naar Schaan. Gemiddeld duurt de reis van Flughafen Zürich naar Liechtenstein zo’n anderhalf uur.

Autoverhuur op de internationale vliegvelden

Natuurlijk kun je jezelf na aankomst op een internationaal vliegveld nabij Liechtenstein ook met andere middelen verplaatsen. Op de luchthavens zijn diverse internationale autoverhuurbedrijven gevestigd. Houd er rekening mee dat sommigen een toeslag berekenen aan bestuurders onder de 25 jaar. Land je in de wintermaanden op een vliegveld vlakbij Liechtenstein? Ga dan na of je huurauto van de juiste winteruitrusting (winterbanden en sneeuwkettingen) is voorzien.